Nyligen åt Teriyaki-marinerad kyckling på en restaurang och under lunchen hade vi lite konversation kring vad Teriyaki egentligen är. Jag blev tvungen att kolla upp det efteråt.
Teriyaki syftar till strimlad eller skuren fisk eller kött som steks eller grillas i en söt sojasås-marinad. . Ordet betyder ungefär "glänsande stekning/grillning", där glänsande syftar på marinadens glans.
Traditionellt så består Teriyaki-marinaden av fyra ingredienser som blandas och hettas upp: mirin (eller annan alkohol), sojasås, socker och honung. Ingefära kan även användas i Teriyaki-marinaden. (Läs mer på Wikipedia)
Här kommer ett Teriyaki-recept från ALLTOMMAT.
Blanda alltsammans i en kastrull. Koka upp och låt såsen därefter kallna. Sila. Såsen håller sig flera veckor i kylen.
Ingredienser 1 1/2 dl
2 msk strösocker
4 msk vatten
1 msk ingefära, finhackad färsk
1 dl japansk soja
1 st vitlöksklyfta, stor finhackad
2 tsk vinäger
Kommentarer