Tomatpaj - Recept

 Detta är en av mina Go-to-recept som jag plockar fram när jag vill laga något snabbt och gott. 


Receptet är av Stefan Ekengren och kommer ifrån köket.se (se länk till köket.se)

Pajdeg

120 g smör

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl grahamsmjöl

2 msk vatten

1 krm salt


Fyllning

350 g körsbärstomater, delade (gärna i olika färger)

100 g fetaost, smulad

1 purjolök, sköljd och fint skivad (liten)

40 g smör

50 g surdegsbröd, tärnat

50 g svarta oliver utan kärnor, hackade

1 klyfta vitlök, fint riven

3 ägg

2 dl vispgrädde

salt


Sås

1 dl crème fraîche

0,5 dl majonnäs

3 msk kapris, hackade

1 msk dijonsenap

salt


Sallad

125 g salladsmix

olivolja

salt

2 msk solroskärnor

2 msk pumpakärnor

1 msk linfrön


Gör så här

Mixa ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten sist och mixa till en fin deg. Låt vila 1 timme i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla först ut pajdegen mellan plastfilm. Lägg den sedan i en smord pajform och tryck ut degen ytterligare och ställ formen i frysen så att degen blir rejält fryst. Förbaka pajskalet i ugnen ca 10 minuter, ta ut och låt svalna något.

Salta lätt på tomaterna och låt dem ligga med snittytan nedåt i ett durkslag i 15 minuter. Saltet drar ut vätska och det rinner ur lättare om de får ligga upp och ner.

Smält smöret i en kastrull och koka purjolöken och vitlöken mjuk i smöret ca 5 minuter.

Blanda tomater, purjolök, fetaost, bröd, och oliver. Lägg blandningen i det förbakade pajskalet.

Vispa ihop ägg och grädde. Häll över fyllningen och vänd runt försiktigt med sked så att äggstanningen kommer in överallt i fyllningen.

Grädda i ugn ca 40 minuter.

Blanda majonnäs, crème fraiche, dijonsenap och kapris. Smaka av med salt.

Rosta kärnorna i lite olivolja, salta, vänd runt med salladen.

Servera pajen med sallad och dressing.

Jag har även hittat en annan variant av Strömstedt och Victoria Skoglund. Den måste jag prova någon gång (se länk). 


Tomatpaj à la Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund.

Ingredienser pajdeg;

125 g smör

4 dl vetemjöl

1 dl riven parmesan

1 dl vatten

1 tsk salt


Arbeta ihop degen snabbt. Låt sedan degen vila i kylskåp ca 30 minuter.

Smörj en pajform och grädda i 175 grader i 20 minuter.


Ingredienser fyllning;

1 burk tapenade (tapenade på svarta oliver valde jag)

2 gula lökar, hackade

2 dl riven parmesan

5 pressade vitlöksklyftor

4 skivade tomater

1 tsk torkad timjan


(den har alltså ingen äggstanning denna paj!)


Stek löken. 

Bred på tapenaden på pajbotten och sprid sedan ut löken ovanpå den.

Strö över riven ost och vitlök.

Lägg på tomatskivorna.

Strö över timjan.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 60 minuter.


Servera med en stor grönsallad.


Kommentarer