Här kommer lite information om smakklockor för vita vinerna, som kommer från Tidningen Bolaget som publicerades av Systembolaget för ett tag sedan (Läs artikeln). Det finns tre smakklockor för vita vinter: sötma, fyllighet och fruktsyra.
Bland de riktigt torra vinerna finns det exempelvis fatlagrad chardonnay eller svartvinbärsbladsdoftande sauvignon blanc, som vanligtvis har klockvärde 1-2. De vita viner som ofta har lite restsötma är inte sällan gjorda av aromatiska druvsorter som gewurztraminer, viognier och pinot gris, och de har vanligen ett klockvärde på 3-6.
Vissa druvsorter som riesling och chenin blanc har däremot längs med hela sötmaskalan – från knastertorra till honungssöta.
De riktigt söta vita vinerna har en sötmaklocka från 8 och kommer till exempel från Sauternes och Tokaj. Det är viner där druvan antingen fått hänga kvar länge på stocken, torkats, utsatts för ädelröta (Botrytis cinerea) eller pressats frysta, så kallat eiswein. Söta viner med tydlig fruktsyra är också utmärkta lagringsviner.
De flesta vita viner är relativt lätta, ofta med en fyllighet kring klockan 4. De viner som upplevs som lite fylligare är vanligtvis de som jäst eller lagrats på fat – som fatlagrad chardonnay – samt de som har en lätt oljeliknande eller vaxartad konsistens, som gewurztraminer eller viognier. De högsta klockvärdena för fyllighet finns i de sötaste varianterna.
Om man Vill servera ett vitt till en kötträtt bör man välja ett av det fylligare slaget. Ska man servera en smakrik thairätt, eller rökt fisk, kan det vara på sin plats med ett smakrikt aromatiskt vitt vin som en gewurztraminer med restsötma 2 till 4.
Sötma dämpar upplevelsen av sälta, hetta och umami. Ett vitt vin med lite sötma (klockvärde 3-6) kan passa med mat som annars kan vara svår att kombinera med vin, som het asiatisk mat, gravlax, inlagd sill, starka ostar eller mat med en söt ingrediens som mango eller äpple.
Om det vita vinet känns för friskt kan man pressa lite citron på maten. Syra i maten minskar nämligen upplevelsen av syra i vinet.
Känns det vita vinet fortfarande för friskt kan man salta lite på maten. – sälta i maten minskar upplevelsen av syra i vinet.
Men man kan även jobba med kontraster. Ett vin med hög syra kan exempelvis göra att en fet rätt känns lättare.
Sötma
Sötman kan variera från knastertorra (ingen sötma), som markeras med klockvärde 1, till riktigt söta viner med ett klockvärde upp till 12.Bland de riktigt torra vinerna finns det exempelvis fatlagrad chardonnay eller svartvinbärsbladsdoftande sauvignon blanc, som vanligtvis har klockvärde 1-2. De vita viner som ofta har lite restsötma är inte sällan gjorda av aromatiska druvsorter som gewurztraminer, viognier och pinot gris, och de har vanligen ett klockvärde på 3-6.
Vissa druvsorter som riesling och chenin blanc har däremot längs med hela sötmaskalan – från knastertorra till honungssöta.
De riktigt söta vita vinerna har en sötmaklocka från 8 och kommer till exempel från Sauternes och Tokaj. Det är viner där druvan antingen fått hänga kvar länge på stocken, torkats, utsatts för ädelröta (Botrytis cinerea) eller pressats frysta, så kallat eiswein. Söta viner med tydlig fruktsyra är också utmärkta lagringsviner.
Fyllighet
Som vatten (lägsta fyllighet) eller som oblandad saft (högsta fyllighet)?De flesta vita viner är relativt lätta, ofta med en fyllighet kring klockan 4. De viner som upplevs som lite fylligare är vanligtvis de som jäst eller lagrats på fat – som fatlagrad chardonnay – samt de som har en lätt oljeliknande eller vaxartad konsistens, som gewurztraminer eller viognier. De högsta klockvärdena för fyllighet finns i de sötaste varianterna.
Fruktsyra
De flesta vita viner har en fruktsyra med klockvärde 9. Vita viner som är lite mildare har normalt ett klockvärde mellan 7 och 8, och här hittar du ofta druvsorter som gewurztraminer och viognier. Druvsorter som vanligtvis ger hög fruktsyra är bland annat sauvignon blanc och riesling, som ofta har klockvärde 10 och ibland till och med 11.Då vitt vin vanligtvis saknar det röda vinets strävhet är fruktsyran viktig för vinets struktur, och ett vitt vin med låg fruktsyra kan lätt kännas platt.Vitt vin och mat
Maten och drycken bör vara ungefär lika fylliga och smakrika.Om man Vill servera ett vitt till en kötträtt bör man välja ett av det fylligare slaget. Ska man servera en smakrik thairätt, eller rökt fisk, kan det vara på sin plats med ett smakrikt aromatiskt vitt vin som en gewurztraminer med restsötma 2 till 4.
Sötma dämpar upplevelsen av sälta, hetta och umami. Ett vitt vin med lite sötma (klockvärde 3-6) kan passa med mat som annars kan vara svår att kombinera med vin, som het asiatisk mat, gravlax, inlagd sill, starka ostar eller mat med en söt ingrediens som mango eller äpple.
Om det vita vinet känns för friskt kan man pressa lite citron på maten. Syra i maten minskar nämligen upplevelsen av syra i vinet.
Känns det vita vinet fortfarande för friskt kan man salta lite på maten. – sälta i maten minskar upplevelsen av syra i vinet.
Men man kan även jobba med kontraster. Ett vin med hög syra kan exempelvis göra att en fet rätt känns lättare.
Kommentarer