En av mina absoluta favoriter på ön Sicilien är Granita på Bambar.
Granita är ett slags glass som är väldigt lik sorbet och isglass.
Siciliansk Granita
Den sicilianska varianten av Granita har funnits sedan araberna tog över Sicilien. Den är en utvecklad variant av en traditionell arabisk dricka gjord på frukt, örter och is.
På Sicilien var det tradition att spara snö från Etna till sommaren i speciella gruvor . Under de varma sommardagarna brukade man ta fram lite av den snö man hade sparat och blanda den med citronsaft. Detta var den första så kallade Granita Siciliana.
Siciliansk Granita skiljer sig från den vanligare kusinen Granita. På Sicilien använder man nypressad fruktjuice, fruktkött eller bär till skillnad den vanliga varianten som görs på sockerlag eller saft.
Det finns en hel del traditionella smakkombinationer, t ex kaffe med vispad grädde från Taormina. En annan kombination är citron och mullbär från Messina.
Granita - jordgubbar, persika och grädde |
Bambar
Bambar invigdes 1997 och ganska fort blev väldigt populärt bland Taormina-borna och turister. Namnet kommer från ägarfamiljens efternamn Bambara. Lokalen är väldigt charmig och inredd med keramik från Taormina. Bord, stolar, skålar, kakel, tallrikar, alla i likadana motiv och färger. Bambar har en inomhuslokal och en mysig uteservering. Det brukar vara kö utanför baren. Man skriver upp sig på en lista och personalen ropar på en när ett bort blir ledigt. Bambar har öppet tisdag till söndag mellan kl. 7 och 23.Granita
Granita är ett slags glass som är väldigt lik sorbet och isglass.
Siciliansk Granita
Den sicilianska varianten av Granita har funnits sedan araberna tog över Sicilien. Den är en utvecklad variant av en traditionell arabisk dricka gjord på frukt, örter och is.
På Sicilien var det tradition att spara snö från Etna till sommaren i speciella gruvor . Under de varma sommardagarna brukade man ta fram lite av den snö man hade sparat och blanda den med citronsaft. Detta var den första så kallade Granita Siciliana.
Siciliansk Granita skiljer sig från den vanligare kusinen Granita. På Sicilien använder man nypressad fruktjuice, fruktkött eller bär till skillnad den vanliga varianten som görs på sockerlag eller saft.
Olika smaker
De traditionella smakerna är citron, mandel, choklad, kaffe och jordgubb.Det finns en hel del traditionella smakkombinationer, t ex kaffe med vispad grädde från Taormina. En annan kombination är citron och mullbär från Messina.
Siciliansk frukost
För i tiden brukade man äta Granita med bröd. Idag äter man Granita med en special brioche som kallas för "brioche col tuppo" vilket betyder brioche med ett litet hatt. Man doppar brödet i glassen och äter den till frukost.Granita med Brioche
Video
|
Kommentarer