Enoki

Fått lite inspiration om denna fantastiska råvara när jag var på Ihsiri sist. De hade lyckats framkalla en helt fantastisk grillsmak.

Enoki - Bild av Mary Shattock


Enoki är en lång, tunn vit matsvamp som är vanlig i det japanska och kinesiska köket. Den kan ätas rå i sallader, wokad eller hastigt kokt . Svampen tillhör den i Sverige vilt växande arten vinterskivling (Flammulina velutipes) och enokins särpräglade utseende kommer av att fruktkropparna får växa i mörker (läs mer).

Enoki är även känd under namnet gyllene nål svamp (golden needle mushroom) eller lilja svamp (lily mushroom). Vilda former skiljer sig i färg, struktur och slemmighet kallas skaldjurs svamp, vinter svamp eller vintern svamp (winter mushrooms), velvet foot.

Det går att köpa Enoki färsk eller konserverad på affärer. Svampen har en knaprig textur och kan kylas under cirka en vecka. Enoki svamp innehåller antioxidanter som ergothioneine, (läs mer). Djurförsök har visat möjliga tillämpningar i utvecklingen av vacciner och immunterapi (läs mer)

Forskning vid National University of Singapore , först publicerad 2005, uppgav att stjälken av Enoki innehåller en stor mängd av ett protein  som underlättar regleringen av immunsystemet. Svampen innehåller också flammutoxin, ett cytolytisk och kardiotoxisk protein (läs mer läs mer ).

Kommentarer