Veckans meny handlade om naturviner och vinproduktion. Rätt så intressant och bra att lyssna på.
Svavel tillsätts för att man ska få bättre hållbarhet, men det måste nämnas på etiketten. Förr tillsättes socker men idag är huvudregeln att det ska inte tillsättas. Det finns undantag för en del områden med svalt klimat. Kemiska sötningsmedel får aldrig användas i vinproduktion. Däremot får man tillsätta koncentrerad druvmust som gör samma sak som socker, dvs. höjer alkoholhalten och förstärker smakerna. Tanniner finns i skal och kärnor och det kan tillsättas för att vinet ska kännas strävare. Ett annat ämne som kan tillsättas i vinproduktion är vinsyra. Vinsyra får tillsättas i varma regioner där det är svårt att bevara syran i vinet. Man får även tillsätta koldioxid, kväve, ägg och mjölkprotein. Dessa är bland de vanligaste ämnena som används efter skörd. Proteinet drar till sig partiklar i vinet och man tar bort proteinet och därav partiklarna. Det är ett sätt att göra vinet klarare och mindre grumligt. Vin lagras på ekfat för att få speciell smak och doft. En billigare teknik för att framkalla den typen av smak och doft är att använda ekstavar eller ekchips i vinfaten (Marie Oskarsson och Tomas Tengby på Meny i P1)
Här kommer en länk till Naturvin på systembolagt.se
Naturvin
En vin producent som har tagit det ekologiska tänket ett steg längre. När det gäller ekologisk odling får man inte bespruta druvorna. I Naturviner är druvorna ekologiskt odlade och även när det kommer till vin produktionen gör man inte så mycket för att påverka processen. Man plockar sina druvor, lägger dem i tankar och krossar dem. Sedan litar man på att naturjästen som finns på druvornas skal gör att vinet jäser. Processen är nästan lika kontrollerad som att man plockar fram saft hemma och förväntar sig att det blir vinbärslikör av det. Detta kan fungera men det blir inte stabila viner och man kan inte lita på att det man köpte igår är likadant imorgon. Det är dessutom svårt för en konsument att ta ställning till det. Man måste vara jätteinsatt och uppdaterad och dessutom beredd på att hälla ut en del vin vilket kan bli rätt så dyrt. Gamla romarna gjorde vin på samma sätt och det finns fortfarande platser i världen där de gör vin på det sättet, t. ex. i Georgien . Naturvin kräver mycket av den vanliga konsumenter. Det är svårt att veta vad är det som i flaskan. Det är svårt att läsa av bara genom att läsa på flaskan (Marie Oskarsson på Meny i P1).Vanlig vinproduktion
På vanlig vinproduktion tillsätter man en jäst, även om det finns naturjäst på alla druvor för att kvaliteten på naturjästen är okänd. Det finns avancerad forskning på olika jäststammar för att kartlägga dess olika egenskaper och använda dem i vinproduktionen på ett sätt som ger det önskade resultatet. På så sätt kan man veta vad det blir för vin från början. Man håller på att prova olika jäststammar och de kan hjälpa vinproduktionen på olika sätt. Idag kontrolleras även temperaturen runt tankarna för att oftast vill man att vinet ska jäsa långsamt och det inte går för fort. Vin är en del av livsmedelsindustrin och det finns en poäng med att det är kontrollerat.Svavel tillsätts för att man ska få bättre hållbarhet, men det måste nämnas på etiketten. Förr tillsättes socker men idag är huvudregeln att det ska inte tillsättas. Det finns undantag för en del områden med svalt klimat. Kemiska sötningsmedel får aldrig användas i vinproduktion. Däremot får man tillsätta koncentrerad druvmust som gör samma sak som socker, dvs. höjer alkoholhalten och förstärker smakerna. Tanniner finns i skal och kärnor och det kan tillsättas för att vinet ska kännas strävare. Ett annat ämne som kan tillsättas i vinproduktion är vinsyra. Vinsyra får tillsättas i varma regioner där det är svårt att bevara syran i vinet. Man får även tillsätta koldioxid, kväve, ägg och mjölkprotein. Dessa är bland de vanligaste ämnena som används efter skörd. Proteinet drar till sig partiklar i vinet och man tar bort proteinet och därav partiklarna. Det är ett sätt att göra vinet klarare och mindre grumligt. Vin lagras på ekfat för att få speciell smak och doft. En billigare teknik för att framkalla den typen av smak och doft är att använda ekstavar eller ekchips i vinfaten (Marie Oskarsson och Tomas Tengby på Meny i P1)
Här kommer en länk till Naturvin på systembolagt.se
Kommentarer