Tamarindsås - Recept


För ett tag sedan åt jag en fantastisk anka på Ihsiri. Vi fick Tamarindsås till som gifte sig med ankan och var helt underbart. Jag blev lite nyfiken på såsen och tänkte kolla på de befintliga recept.


bild av Mo Riza


Här kommer recept nr. 1 från abdus.se

TAMARINDSÅS (grundrecept)

Ingredienser

140 g fruktkött
½ tsk rostade och stötta kumminfrön
4-5 tsk socker eller annat sötningsmedel
en nypa chilipulver
1 krm salt
1 msk pressad citron eventuellt en nypa garam masala

Gör så här:

Späd ut fruktköttet med 1 ¼ dl vatten i en kastrull.
Tillsätt kummin, socker, garam masala om du vill, chilipulver och salt.
Koka upp och låt sjua i ett par minuter.
Tillsätt pressad citron, smaka av och krydda mer om det behövs.
Låt såsen svalna och servera den kall.

Här kommer recept nr 2 av Amir K. vinnaren av Sveriges Mästerkock 2014 från smakapastockholm.se .

Tamarindsås

Hetta upp ett par matskedar jordnötsolja i en kastrull och fräs löken tills gyllenbrunt. Lägg i vitlök, chili och koriander fräs 2-3 minuter.

Tillsätt tamarindpastan och låt puttra cirka fem minuter tills såsen tjocknad. Smaka av med socker, limesaft, salt och peppar. Håll varmt.

Här kommer recept nr.3 från Alamichelle.se

TAMARINDSÅS

1 msk tamarindpasta
2 msk socker
1,2 msk fisksås
1 liten het chili
1 vitlöksklyfta
1 msk vatten

Pressa vitlöksklyftan, hacka chilin och blanda allt i en liten kastrull och koka upp. Sedan är det bara att servera.




Kommentarer