Då var det dags för ännu en supertrevlig middag och vi blev bjudna på en persisk lammgryta.
Denna goda gryta (Ghorme Sabzi) är en örtbaserad lammgryta med bönor och örter. Bönorna är kidneybönor eller svarta bönor. Grönsakerna är gul lök, gurkmeja, lime och/eller citron, purjolök eller salladslök eller gräslök, persilja, koriander, spenat och ibland bockhornsklöver och vitlök.
Persisk lammgryta |
Ingredienser
4 dl kidneybönor
2 dl finhackad dill
2 dl finhackad dill
4 msk torkade persilja
5 dl finhackad bladpersilja
2 dl finhackade korianderblad
6 dl finhackad gräslök (går även bra med salladslök)
1 buljongtärning
1 buljongtärning
1 dl matolja
2 st finhackade gula lökar
800 g grytbitar av lamm, 5 - 6 cm tjocka
7-8 st torkade limefrukter
4 st citroner
salt och nymald svartpeppar
Lägg bönorna i blöt över natten. Fräs örter och gräslök i matolja i ungefär 30 minuter. Blandningen ska få en mörk färg men inte bli bränd. Rör om ofta.
Lägg över örtröran i en skål och ställ åt sidan.
Lägg bönorna i blöt över natten. Fräs örter och gräslök i matolja i ungefär 30 minuter. Blandningen ska få en mörk färg men inte bli bränd. Rör om ofta.
Lägg över örtröran i en skål och ställ åt sidan.
Salta köttet och fräs det tillsammans med lökhacket i lite mer matolja. Sila bönorna och blanda dem med köttblandningen. Häll på kokande vatten och buljongtärningen så att det precis täcker. Låt sjuda under lock i 1 timme. Stick några hål i de torkade limefrukterna och lägg ner dem i grytan. Låt grytan fortsätta sjuda tills köttet är riktigt mört i minst en timme. Smaka av med citron, salt och peppar. Servera grytan med basmatiris.
Kommentarer