Systembolagets smakklockor
Klockorna visas på de flesta på de provade och utvalda drycker och indikerar hur söt, sträv, fyllig, frisk eller besk (öl) samt rökig (whisky) drycken upplevs sensoriskt (läs mer på Systembolagets hemsida).











Sötma
- Från 1 (utan sötma) till 12 (mycket söt) förekommer.
- som vatten eller som oblandad saft?
- En 1:a (som vatten) kan förekomma hos väldigt lätta öltyper.
- En 12:a, förekommer ibland hos ett sött vitt vin
- Ett kraftigt rött eller ett starkvin vara väldigt fylligt.
Strävhet
- Används bara för rött vin
- Ger en torr känsla i munnen och på tänderna.
- Ju högre klockvärde, desto strävare vin. Men ett vin med högt klockvärde behöver inte smaka så strävt om det dessutom är väldigt fylligt. Då "bäddas" strävheten in.
- Ett strävare vin är i regel lämpligare att lagra.
Fruktsyra
- Drar i kinderna, som när man biter i en citron.
- I praktiken har det minsta spannet, värdet är i princip aldrig lägre än 5. Mildare viner än så smakar oftast platt och tråkigt.
- Fruktsyran, eller friskheten, gör att vinet känns fräscht, och syran är också viktig för vinets lagringsduglighet.
Beska
- Anges endast på öl.
- Beskan smakar bittert och upplevs framförallt längst bak på tungan och i svalget.
- Generellt har veteöl och viss ljus lager en liten beska med klockvärden mellan 1 och 3.
- De flesta ljusa lageröl brukar ha en måttlig beska mellan 4 och 6
- Ale ofta har måttlig till tydlig beska, 7 till 9.
- Påtaglig beska skriver vi när ölet har en beska som upplevs mellan 10 och 12.
Rökighet
- Används endast för whisky.
- Ingen rökighet (klockvärde 1),
- liten rökighet (klockvärde mellan 2 och 4)
- Tydlig rökighet (klockvärde mellan 5 och 8)
- Påtaglig rökighet (klockvärde mellan 9 och 12)
Kommentarer