Bantorget 9 - Restaurang i Lund

Idag fick det bli en riktig matupplevelse. Det blev nämligen premiär för Bantorget 9 för mig som jag hade önskat sedan jättelänge sedan.

Det började bra redan från första sekunden. Jag blev tvungen att cykla hela vägen genom en blöt Lund som hade varit utsatt för ett fruktansvärd regnväder sedan i eftermiddags. Så fort jag kommer till dörren ser jag en glad Carl Bodin som öppnar dörren åt mig och tar emot mig. Jag var lite osäker på det är han från Sveriges mästerkock eller någon som är otroligt lik honom. Senare fick jag förklarat för mig att min gissning var rätt. Han kom fram till vårt bord ett par gånger och småpratade lite och svarade på våra frågor och njöt av våra nöjda miner. Han serverade våra efterrätter själv och stod och snackade om maten och berättade en stund om hur man gör för att få den svingoda och otroligt möra köttbiten.

Det dröjde en stund innan vi fick hjälp med beställningen i början men efter det så var cirkusen igång. Det blev fyra rätters och ett vinpaket till det. Lokalen är fantastiskt mysig och väldigt hemtrevlig. Personalen är supertrevliga och mycket kunniga. Restaurangen bjöd först på en aptitretare, en sparris soppa som var otroligt god. Vi fick även börd och örtsmör som var helt fantastiska.

Örtsmör
Bröd
Sparrissoppa
Här kommer lite info om rätterna. 

Rätt nr. 1: Glaserad skånsk nypotatis med sikrom, hööst, Picklat lökbröd, Hackad gräslök, brynt smör och vilda blommor. Till den serverades ett glas vitt från Bourgonge.
CUVÉE DES FORGETS • PATRICK JAVILLIER, 2011 (läs mer)

Rätt nr. 2: Kallrökt Ringsjö-abborre med tjärad emulsion, hemgjord grislardo, radicchio, crumbs på fiskskinn och brynt smör med bärelexir. Till den serverades ett glas vitt från Loire.
LES ARISTIDES • THOMAS LABAILLE, 2012 (läs mer)

Rätt nr 3: Pocherad sallad med biff från Pensionerad mjölkko, riven äggula, Anchos Nardine, Ansjovisemulsion, nässlor och stekt segt bröd.

Rätt nr 4:Rabarberkompott på skånsk rabarber, Rabarberpinne med socker, fryst Get- och rabarbermousse och Karamelliserad vit choklad.
GRÜNER VELTLINER TRAISENTAL • TOM DOCKNER, 2013

Jag njöt verkligen av varenda rätt och alla var svingoda. Mina favoriter enligt ordning var rätt nr. 1, rätt nr 3, rätt nr. 2 och rätt nr. 4. Fantastiskt vällagad med harmoniska smaker och otroligt mört och gott. Till den blev det ett glas mousserande Rosé från Italien som var otroligt gott och passade rätten perfekt.
GIÒ ROSÉ • CASCINA FONDA, 2013 (läs mer)

Rätt nr. 1
Rätt nr. 2
Rätt nr. 3
Rätt nr. 3
Rätt nr. 4
Jag var så nöjd med upplevelsen som man kan bli. Det blev en riktigt härlig kväll och en fantastisk upplevelse.

Kommentarer