Här kommer en sammanfattning av ett informationsblad som jag fått från Systembolaget.
Ost delas ofta upp i sex olika familjer, baserat framförallt på tillverkningsmetod och på ostens karaktär. Inom varje familj finns variationer på smak och karaktär som exempelvis beror på vilken typ av mjölk man använder och om den är pastöriserad eller inte. Men, trots variationerna har de fortfarande nog mycket gemensamt för att vi ska få ledtrådar till vilka drycker som passar bäst till. Här kommer dessa familjer:
Färskost
Hårdost
Vitmögelost
Grönmögelost
Getost
Kittost
I Sverige serverar vi ofta många olika ostar samtidigt och gärna med frukt, kex och söta tillbehör som honung och marmelad. Det är gott att smaka många olika goda ostar samtidigt. Men ju fler ostar desto svårare är det att hitta en dryck som passar. Ost är nämligen både salt och innehåller mycket umami vilket kan ställa till det när man ska kombinera med dryck. Eller, i alla fall med en dryck utan sötma. Många har som vana att servera röda viner till ostbrickan, men det finns kombinationer som passar de många ostarna betydligt bättre.
I Frankrike äter man mest ost i hela världen. Precis som i andra stora ostländer som Italien och Spanien väljer man ofta ut 2-3 ostar, som liknar Varandra i smakintensitet. Om man väljer på det sättet blir det betydligt enklare att hitta klockren kombinationer med dryck. Ett annat tips kan vara att välja ostar från en och samma region och sedan välja en dryck från samma plats.
Ost delas ofta upp i sex olika familjer, baserat framförallt på tillverkningsmetod och på ostens karaktär. Inom varje familj finns variationer på smak och karaktär som exempelvis beror på vilken typ av mjölk man använder och om den är pastöriserad eller inte. Men, trots variationerna har de fortfarande nog mycket gemensamt för att vi ska få ledtrådar till vilka drycker som passar bäst till. Här kommer dessa familjer:
Färskost
Hårdost
Vitmögelost
Grönmögelost
Getost
Kittost
I Sverige serverar vi ofta många olika ostar samtidigt och gärna med frukt, kex och söta tillbehör som honung och marmelad. Det är gott att smaka många olika goda ostar samtidigt. Men ju fler ostar desto svårare är det att hitta en dryck som passar. Ost är nämligen både salt och innehåller mycket umami vilket kan ställa till det när man ska kombinera med dryck. Eller, i alla fall med en dryck utan sötma. Många har som vana att servera röda viner till ostbrickan, men det finns kombinationer som passar de många ostarna betydligt bättre.
I Frankrike äter man mest ost i hela världen. Precis som i andra stora ostländer som Italien och Spanien väljer man ofta ut 2-3 ostar, som liknar Varandra i smakintensitet. Om man väljer på det sättet blir det betydligt enklare att hitta klockren kombinationer med dryck. Ett annat tips kan vara att välja ostar från en och samma region och sedan välja en dryck från samma plats.
Kommentarer