Tillbehör till ostbrickan - Drikestips del 2

Här kommer en sammanfattning av ett informationsblad som jag fick från Systembolaget.

Trevliga tillbehör till ost är exempelvis stjälkselleri, gråpäron och paprika. Undvik allt rör salta kex, ostarna är ofta salta nog i sig. Söta tillbehör som söta kex, marmelader, honung och söta frukter balanserar ofta upp sältan och umami:n i osten på ett fint sätt. Men tillsätter du sötma till det du ska äta bör du också göra det i det du ska dricka till. välj gärna en söt dryck om du har söta tillbehör. Många lägger en klase vindruvor på sin ostbricka vilket förvånande nog kan ställa till det om man vill dricka just vin till sin ost. Syran och framförallt sötman i vindruvorna krockar nämligen med syran i vinet och effekten blir lite som att bita i en citron. I princip alla ostar smakar bäst vid rumstemperatur. Plocka därför ut osten ur kylen en eller två timmar innan de ska ätas så får ni garanterat en mer smakrik upplevelse.


Kommentarer