Drikestips till plockmat - Medelhavsmat

Här kommer en sammanfattning av ett informationsblad som jag fått från Systembolaget.

När det gäller medelhavsmaten är olivoljan närvarande i de flesta rätterna. Vanligt är pastasallad med kyckling eller tonfisk, soltorkade tomater, sparris med parmaskinka, oliver, grillad fisk, sallad med mozzarella eller fetaost, marinerade grönsaker och helstekt fläskfrie kryddat med timjan och citron.

PASSANDE DRYCK:
Rosévin med låg sötma av smaktypen friskt & hårigt, har med sin höga syra (minst klocka 9) en frisk stil som fungerar bra till medelhavsmaten.

Vin går bra om du väljer ett mjukare alternativ. Välj gärna från smaktyperna mjukt och bärigt eller kryddigt och mustigt. Pinot noir-viner har både fruktsyran och aromer som går bra ihop med flera av rätterna allra helst om det är kött och kyckling på bordet.

Vitt vin, gärna ur smaktypen fylligt och smakrikt och med lite smak av fat, passar bra. Fatlagrade vita viner år kraftfulla nog för eventuella kött- och kycklingrätter samt olika grönsaker. Fruktsyran bör vara minst klockan 9 för att vinet inte ska kännas för tungt.

Ljusare öl med låg till medelbeska går före en besk ale, som riskerar att ta över i smak. Välj ett öl med beskaklocka 2 till 6. Veteöl är inte heller dumt - friskt, syrligt och med låg beska, passar det till många av rätterna.

Kommentarer