Här kommer en sammanfattning av ett informationsblad som jag fått från Systembolaget.
I plockmat blandas olika smaker och råvaror i en härlig mix. Utmaningen är att välja dryck. Här får du handfasta tips.
Smörgåsbord
Svenskt klassiskt smörgåsbord är ofta en blandning av sill, lax, köttbullar, korvar, patéer, kallskuret, ostar och pajer.
Passande dryck
Ljus lageröl är ett bra val men försiktig med beskan. Titta efter ett klockvärde mellan 3 och 6 för att inte riskera att beskan tar överhanden. kolsyran i öl lättar också upp det feta i maten och minskar upplevelsen av sälta, syra och sötma.
Vitt vin med lite sötma är att föredra torrt. Maten är ofta salt och syrlig och sötman i vinet gifter sig bra med dessa smaker. Sötmaklocka mellan 3 och 5 från smaktypen friskt och fruktigt är ett bra tips.
Mousserande, torrt: Här livar bubblorna upp maten och drar ner upplevelsen av feta och salta maträtter. Finns det en gnutta sötma i vinet underlättar det ytterligare för de olika smakkombinationerna.
Rosévin från smaktypen fruktigt och smakrikt med lite sötma går bra till smörgåsbordet. Samma principer här, sötman dämpar sälta och syra i maten. Vinets fruktsyra ska vara minst klockan 9 för att möta det feta smörgåsbordet.
I plockmat blandas olika smaker och råvaror i en härlig mix. Utmaningen är att välja dryck. Här får du handfasta tips.
Smörgåsbord
Svenskt klassiskt smörgåsbord är ofta en blandning av sill, lax, köttbullar, korvar, patéer, kallskuret, ostar och pajer.
Passande dryck
Ljus lageröl är ett bra val men försiktig med beskan. Titta efter ett klockvärde mellan 3 och 6 för att inte riskera att beskan tar överhanden. kolsyran i öl lättar också upp det feta i maten och minskar upplevelsen av sälta, syra och sötma.
Vitt vin med lite sötma är att föredra torrt. Maten är ofta salt och syrlig och sötman i vinet gifter sig bra med dessa smaker. Sötmaklocka mellan 3 och 5 från smaktypen friskt och fruktigt är ett bra tips.
Mousserande, torrt: Här livar bubblorna upp maten och drar ner upplevelsen av feta och salta maträtter. Finns det en gnutta sötma i vinet underlättar det ytterligare för de olika smakkombinationerna.
Rosévin från smaktypen fruktigt och smakrikt med lite sötma går bra till smörgåsbordet. Samma principer här, sötman dämpar sälta och syra i maten. Vinets fruktsyra ska vara minst klockan 9 för att möta det feta smörgåsbordet.
Kommentarer