Då var det dags att göra eget mjöd. Jag smakade mjöd för ett halvår sedan och blev riktigt sugen på att få tag på det. Efter många om och men lyckades köpa det som behövs för att göra eget mjöd. Kan rekommendera Zigge Zigaret i Lund som har det mesta man behöver.
![]() |
Mjöd - stas nr. 1 |
Jag fick inspiration av ett recept på Bryggargillet.
Ingredienser
4 liter vatten
1,7 kg honung (SVEA-NORDIC Natur honung)
75 gram russin
2 cl citronsaft
Torr vinjäst universal (Sonjo art.nr.1303)
jäststopp och vinsvavla
Gör så:
Blanda 700 gram honung, 75 gram hackade russin, 2 cl citronsaft, 1/2 påse torrjäst och 4 liter vatten i ett kärl som rymmer 5 liter.
Efter 1 vecka (v.1).
Skaka om och häll i ytterligare 700 gram honung.
(Ta ut några deciliter från dunken och lös upp honungen i det.)
Efter 2 ytterligare veckor (v.3)
Kontrollera att det har jäst ut, det bör ligga under 0 Oe. Tappa över det till nytt kärl och tillsätt jäststopp och 0,5 gram vinsvavla.
En vecka senare (v.4)
Tappa om och eftersöta efter tycke och smak (t.ex. 300 gram)
Efter 1 månad (v.8)
Tappa upp på flaska och pastörisera. Mjödet får en mognare smak efter lagring, men går att dricka ganska snart. (6 månader rekommenderas)
![]() |
Mjöd - sats nr.1 |
Kommentarer