Primörsäsong i Sverige

Sveriges primärsäsong börjar normalt i skiftet mellan april och maj då man börjar skörda färskpotatis, rabarber, jordgubbar och sparris.

Morot i knippe : Spänstigt knapriga morötter med god smak. Njut av dessa delikatesser, antingen lättkokta med smält smör, eller som krispiga snacks.



Knipplök : Nyskördad gul och röd lök. Knipplöken har en söt och mild smak och blir extra god om den kokas lätt och serveras med smör. Strimla gärna blasten och använd den i sallad.

Rödbeta: Rödbetan är en klassisk inläggningsgrönsak, men minst lika god att ugnsbaka eller koka. När de är späda behöver de dock inte tillagas alls. Man kan råriva dem.


Rädisa: Rödisan är en krispig liten munsbit med fräsch, lite pepprig smak. Den är god att dippa, men är lika rätt i en fräsch sallad, till ostbrickan eller på ett spett tillsammans med en skiva rökt lax. Kom ihåg att ta bort blasten så håller den längre i kylen.

Färskpotatis: Färskpotatisen är en välbekant och omtyckt primör i Kvantum-hyllan. Dess skal är tunt, så den behöver inte skalas – skrubba den istället lätt med en svamp. Liksom vanlig potatis blir den bäst kokt, men var noga med att inte överkoka den.  Servera med en klick smör, eller till vårens grillmat (läs mer på ica.se)

Kommentarer