Vinäger

Här kommer en sammanfattning från veckans Meny i P1.

Vinäger, en mångtusenårig smaksättare ett konserveringsmedel och nu även en mattrend som kanske nästa grej som en del av oss kommer att göra hemma. Ordet kommer från franskan ”vin aigre” dvs surt vin. När alkoholen i vinet utsatts för syre, kommer ättiksbakterier som finns i luften göra alkoholen till ättiksyra. Det vi får efter denna process kallas för vinäger.
Den äldsta vinäger man hittills har hittat är från 7000 år sedan i  Mesopotamien och var gjord på dadlar. Egypten hade något motsvarande som gjordes på öl från korn. Ölvinäger gjordes även i Sverige till på 1700-talet. Den är väldigt lik maltvinäger som idag görs i England.  Äppelcidervinäger är väldigt vanligt i Europa. Sverige brukar förknippas med den vanligare och brutalare varianten, ättika. På 1800-talet startade Jöns Jacob Berzelius en ättiksfabrik i Stockholm som sedan blev Winborgs. Ättiksfabrik i Skåne startades ättikstillverkning 1881 i Stensmölla kemiska Industri som sedan blev skånska ättiksfabriken och ännu senare Perstorp. vinäger kallades först för vinättika. Det franska ordet vinäger kom till användning först på 1980-talet. man kan göra vinäger på allt som har stärkelse så länge man kan jäsa den till vin eller öl. En procent alkohol ger en procent vinägersyra. Man ska åtminstone 5% alkohol för att kunna tillverka vinäger med konserverande egenskaper.

Vinägerflaskor

I Indien och Filippinerna finns det ris-, Palm- och kokosvinäger. Japan har ljus honungsvinäger. Det finns röd och svart risvinäger. I Medelhavet finns det granatäpplevinäger. Den industriella vinägern görs på samma sätt men  den gör så betydligt snabbare. Detta gör att produkten blir betydligt spetsigare och har mindre smaker.



Kommentarer