Vinäger i matlagning




Här kommer lite intressant inspiration från veckans Meny i P1 . Programmet handlade om vinäger där kocken och vinägerproducenten/bryggaren Andreas Malmgren från Malmös Vinagerfabrik var med.
Thomas Tengby

Vinäger i matlagning

Det är mycket intressant att han använder vinäger för att justera smakerna istället andra ämnen, t ex socker eller fett. Man kan t ex höja smakerna i en smaklös gryta med lite vinäger. Samma gäller även platta såser som kan bli betydligt komplexare med lite vinäger. Man kan t ex ”rappa på” lite Balsamicovinäger innan man rostar rotfrukter i ugnen. Balsamico innehåller fruktsocker som ger en härlig karamelliserad yta på rotfrukterna.

Man kan även använda vinäger i desserter då får man en intressant sötma. Ett annat alternativ är att koka ner vinäger och reducera den till en sirapliknande konsistens. Eller vända lite äpplen eller plommon med lite råsocker i pannan och dra på vinägern eller servera dem till lite vaniljglass.



Kommentarer