Planeta - Feudo Di Mezzo - Sicilien, dag 1

Framme på vingården Feudo Di Mezzo (Planeta), ungefär en timme innan visningen :). När jag var inne för att kolla läget och höra hur provningen går till sade de att de kunde tänka sig hålla en provning för oss tidigare men vi tänkte att hålla planen och stressa.





Då blev det en lugn timme på vingården så att man kan gå runt på och avnjuta de fantastiska panini som vi hade köpt i Taormina.
Macka, ost, tryffel, bröd, hand
Panino med tryffelost

Vingården

En spansk familj, som köpte en del mark, flyttade till Sicilien och började odla vin och grönsaker under 1500-talet är grundaren till det som idag har blivit Planeta.

Under 1900-talet började de odla druvor med bättre kvalitet och började bli bland de större producenter på Sicilien.

Under 90-talet började Planeta odla internationella druvor som Chardoney, Carbinet och Syrah. Detta gjorde att de började bli kända i Italien men även Internationellt.

Detta gjordes att Planeta började med två nya vingårdar i Vittoria och Noto. Idag har Planeta vingårdar i Menfi, Capo Milazzo, Vittoria, Noto och Etna som vi besöker nu.

Vinprovning

En timme senare började folk droppa in. Vi blev tvungna att vänta på några som inte kunde hitta vingården men vi fick avnjuta ett glas mousserande så detta var inga problem.

Alla samlades in i deras kontor som var ett restaurerat gammalt hus med många fina detaljer. Efter en kort genomgång om vingården, koncernen och dess historia gick vi ut för att börja vinprovningen.

Cresini, Spottkopp, vinflaskor, ekfat
Station nr. 1

De hade ett väldigt intressant koncept. Inne på vingården hade de byggt ett par stationer. Varje station var placerad vid en sorts vinranka och var markerad med ett ekfat. På så sätt kunde man gå runt i vingården och förknippa varje vin vi provade med en del av vingården.

Bonus till vinprovning

Efter vinprovningen provade vi även tre olika sorters olivolja. Jag lärde mig även att det fanns olika användningsområden för dessa tre.

Olivolja, bröd, bord
Provning - Olivolja


Plockmat

"Inget vin utan mat" hörde vi och kom vi till en liten buffé med fantastiska godsaker. Det fanns Camerino körsbärstomater (den sort som har den högsta sötman bland de som odlas på Sicilien), Soltorkade tomater, friterade aubergine med ströbröd, Favola-ost, Bruschetta med färsk oregano.
Bruschetta, Oliver, Soltorkade tomater
Plockmat

Bruschetta, Oliwer, Soltorkade tomater, abuerginer
Tilltog


Kommentarer