Denna fantastiska specialitet från Sicilien gjordes som en kulinarisk hyllning till ett musikstycke av den berömda kompositören Vincenzo Bellini, Norma (se giallozafferano,).
500 g auberginer
2 vitlöksklyftor
10 g färsk basilika
200 g Ricotta Salata
Extra jungfruolivolja
850 g tomater
sal och peppar
Värm upp olivoljan i en hög panna och lägg i vitlöksklyftorna. Dela varje tomat i fyra klyftor och häll i pannan. Låt de koka på låg värme under lock.
Efter ca 20 minuter häll tomaterna i en grönsakskvarn (eller passera genom en sil). Häll lite olivolja, lite salt och tomatsåsen i stekpannan och låt dem koka ytterligare 10-15 min.
Koka pastan enligt instruktionerna och spara lite av pastavattnet. Häll i pastan och lite av pastavattnet i tomatsåsen och blanda med såsen på låg värme. Häll i basilikabladen och auberginerna. Servera pastan med riven ricotta på toppen.
Pasta alla Norma |
Ingredienser (4 personer)
320 g pasta ("Sedani rigati" eller "mezze maniche")500 g auberginer
2 vitlöksklyftor
10 g färsk basilika
200 g Ricotta Salata
Extra jungfruolivolja
850 g tomater
sal och peppar
Pasta alla Norma, Via Napoli (Malmö) |
Gör så här
Skär auberginerna i skivor (2-3 mm). Salta skivorna och låt saften rinna av i en halvtimme. Värm upp olja till 170 grader och fritera auberginerna lite i taget. Låt auberginerna vila på kökspapper.Värm upp olivoljan i en hög panna och lägg i vitlöksklyftorna. Dela varje tomat i fyra klyftor och häll i pannan. Låt de koka på låg värme under lock.
Efter ca 20 minuter häll tomaterna i en grönsakskvarn (eller passera genom en sil). Häll lite olivolja, lite salt och tomatsåsen i stekpannan och låt dem koka ytterligare 10-15 min.
Koka pastan enligt instruktionerna och spara lite av pastavattnet. Häll i pastan och lite av pastavattnet i tomatsåsen och blanda med såsen på låg värme. Häll i basilikabladen och auberginerna. Servera pastan med riven ricotta på toppen.
Kommentarer