Idag var det dags att prova ett sicilianskt recept, Risotto Al Cerasuolo, en Rödvinsrisotto. Detta recept kommer ifrån en kokbok jag köpte på Sicilien, Sicilia La cucina di casa Planeta. Boken innehåller familjerecept från Planeta, en av de stora vintillverkarna på ön. Jag köpte boken efter en fantastisk vinprovning på vingården. Jag drömmer tillbaka, till juni 2019 och den fantastiska resa vi hade till Sicilien... vingården där vi provade fantastiska viner, tomater, pålägg och oliver som de odlade på gården och pratat om mat och vin i timmar.
1 liter Cerasuolo (eller annat rödvin)
2 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
150 g parmesan
1 msk kryddnejlika
1 kvist rosmarin
2 st lagerblad
50 g smör
Jungfruolja
salt
svart peppar
(Jag har några tomater och lite basilika i bilderna som inte finns i originalreceptet)
Hacka löken i tunna skivor. Häll lite olivolja i en stekpanna och steka löken tillsammans med lagerblad och rosmarin.
När löken har fått färg, ta bort rosmarinen och häll i riset i stekpannan och stek den i ett par minuter.
Häll i ett glas kallt vin och rör om riset. Fortsätt processen ett par gånger tills 2/3 av vätskan har försvunnit. Häll i morötterna och sellerin. Ta bort riset från värmen, tillsatt smör och rör om. Smaka av med salt och peppar.
La cucina di casa Planeta |
Cerasuolo
Cerasuolo är ett tort rödvin från Sicilien. Vinet är en blandning av Nero d'Avola och Frappato, två kända sicilianska druvor. Cerasuolo betyder körsbärsröd och syftar till vinets färg.Ingredienser
400 g risottoris1 liter Cerasuolo (eller annat rödvin)
2 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
150 g parmesan
1 msk kryddnejlika
1 kvist rosmarin
2 st lagerblad
50 g smör
Jungfruolja
salt
svart peppar
(Jag har några tomater och lite basilika i bilderna som inte finns i originalreceptet)
Ingredienser |
Såhär gör du
Hacka selleri och morötterna. Spara ett glas vin och värm upp resten av vinet tillsammans med morötterna och sellerin med lite salt i en kastrull. Låt blandningen sjuda i 20 minuter.Hacka löken i tunna skivor. Häll lite olivolja i en stekpanna och steka löken tillsammans med lagerblad och rosmarin.
När löken har fått färg, ta bort rosmarinen och häll i riset i stekpannan och stek den i ett par minuter.
Häll i ett glas kallt vin och rör om riset. Fortsätt processen ett par gånger tills 2/3 av vätskan har försvunnit. Häll i morötterna och sellerin. Ta bort riset från värmen, tillsatt smör och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Kommentarer