"Idag kallas denna rätt även för Ratatouille, men för oss kommer den alltid vara Canazzo, Vid lunchtiden, lagade en rätt med grönsaker och lade upp på en stor fat. Hos oss, var det vår pappa gjorde denna rätt. Han bad oss barn att titta noggrant när han lagade den. Han lärde oss konsten att använda samma fat och samma sked för hela familjen. Han tog en sked av denna rätt och lade den på en bit bröd och gav till oss", skriver Elisia Menduni i boken Sicilia La cucina di casa
Jag köpte denna kokbok 2019 när jag var på vingården Planeta på Sicilien. Boken innehåller familjerecept från Planeta, en av de stora vintillverkarna på ön.
Ingredienser
300 g aubergine
300 g paprika
300 g lök
200 g zucchini
300 g tomater
1 basilika i kruka
jungfruolja
grovsalt, salt, peppar
Gör såhär
Sätt igång ugnen på 200 grader. Skär auberginer i skivor och sedan halvera dem. Lägg dem sedan i en durkslag och häll på grov salt. Låt vattnet, som innehåller beska, rinna av. Hacka tomat, lök, zucchini och paprika i bitar, ca 1,5 cm. Blanda väl och häll i en gjutjärnsgryta, stekpanna eller ugnsform och kör i ugnen ca 15 min. Häll över lite olivolja och basilika innan servering.
Kommentarer