Canazzo - Recept

"Idag kallas denna rätt även för Ratatouille, men för oss kommer den alltid vara Canazzo, Vid lunchtiden, lagade en rätt med grönsaker och lade upp på en stor fat. Hos oss, var det vår pappa gjorde denna rätt. Han bad oss barn att titta noggrant när han lagade den. Han lärde oss konsten att använda samma fat och samma sked för hela familjen. Han tog en sked av denna rätt och lade den på en bit bröd och gav till oss", skriver  Elisia Menduni i boken Sicilia La cucina di casa 

Aubergin, görnsaker, tallrik

Jag köpte denna kokbok 2019 när jag var på vingården Planeta på Sicilien.  Boken innehåller familjerecept från Planeta, en av de stora vintillverkarna på ön. 



Ingredienser 

300 g aubergine

300 g paprika

300 g lök 

200 g zucchini

300 g tomater

1 basilika i kruka 

jungfruolja

grovsalt, salt, peppar


Gör såhär

Sätt igång ugnen på 200 grader. Skär auberginer i skivor och sedan halvera dem. Lägg dem sedan i en durkslag och häll på grov salt. Låt vattnet, som innehåller beska, rinna av. Hacka tomat, lök, zucchini och paprika i bitar, ca 1,5 cm. Blanda väl och häll i en gjutjärnsgryta, stekpanna eller ugnsform och kör i ugnen ca 15 min. Häll över lite olivolja och basilika innan servering. 







Kommentarer