Idag var det äntligen dags att prova ett recept som jag sedan länge hade på min lista. Parmigiana di melanzane (eller Melanzane alla Parmigiana) . Namnet Parmigiana kommer ifrån Parmiciana som är ett sicilianskt ord och betyder fönsterluckor, vilket troligtvis syftar på hur man lägger aubergineskivor i formen. Här kommer ett recept från recept-sajten GialloZafferano.
Ingredienser
1,5 kg aubergine
500 g Fiordilatte (Mozzarella)
1 st Gul lök
1,4 L Passerade tomater
150 g Parmesanost
Frityrolja
Olivolja
Peppar, Salt
Så gör du
Skölj och torka auberginerna. Skiva auberginerna i 4 millimetertjocka skivor med hjälp av en mandolin. Lägg skivorna i en durkslag och häll på grovsalt. Sätt något tungt på auberginerna och låt dem rinna av i en timme.
Stek lök i en djup stekpanna i ett par minuter. Häll i passerade tomater, lite vatten, salt och peppar. Låt stekpannan stå på låg värme ca 45 minuter. Häll i därefter lite basilika.
Värm upp olja i en djup panna till 170 grader. fritera auberginerna i oljan.
Sätt ugnen på 200 grader. Häll lite av tomatsåsen i en djup ugnsform. Skär mozzarellan i små bitar. Riv parmesanen med hjälp av en rivjärn. Lägg upp auberginerna i ugnsformen. Häll på lite av Parmesanosten Mozzarellan och täck med såsen.
Lägg till ett nytt lager av auberginer, så att de bygger en kors med understanding lagret. Fortsätt så lager på lager. Täck sista lagret med passerade tomater, bitar av Mozzarella och Parmesan. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt den svalna innan servering. Åh det vattnas i munnen ...
Kommentarer