Risotto alla Milanese (Saffransrisotto)
Risotto alla Milanese är en rätt som har sitt ursprung i antiken. Det finns till och med en del berättelser i grekisk mytologi om guden Hermes som råkade träffa Krokos när han var ute och kastade diskus. Krokos blod landade sedan på en blomma som i sin tur utgjorde saffranet. Detta sedan började användas i maträtter och den vägen hamnar i Romarriket och så småningom denna rätt. Hur som helst är den oerhört enkel men oerhört god.
Ingredienser
320 g risottoris
60 g Riven Grana padana-ost
60 g smör
1 l köttbuljong
1 lök
1 påse saffran
1 dl vitt vin
salt
Så gör Du
Lägg 30 g smör i en stor gryta och låt smälta. Häll i hackad lök och sätt på låg värme så att löken blir gyllene. Häll i riset och höj värmen. Efter ett par minuter häll i vinet och rör om. Häll i lite av köttbuljongen och rör om tills den har absorberats. Fortsätt så tills du har använt hela buljongen och riset har blivit riktigt krämig. Häll i Saffran. Ta av grytan från värme och häll i resten av smöret och osten under omrörning. Smaka av med Salt. Lägg på locket ett par minuter. Lägg upp riset på en tallrik och servera.
Kommentarer