En dag kommer det förhoppningsvis att låta konstigt, att man inte kunde åka iväg på resor, äta på restaurang och uppleva nytt. Men tills den dagen kommer, får man hitta alternativa lösningar. Jag försöker trösta ressuget genom att titta på de flesta mat- och reseprogram jag kommer åt. Även om det kommer att dröja ett tag innan man kan resa, försöker att skriver ner lite vad jag har sett så att jag förhoppningsvis kan använda informationen för att planera inför kommande resor. Om inget annat kan man åtminstone se nya ställen på TV och drömma sig bort dit (se liknande inlägg om Foodadvisor)
Arancina
Palermo är en som doftar mat och street-food har funnits där sedan lång tid tillbaka. Där finns en hel del mat som är gjorda för att man ska kunna äta dem medan man går.
En av Palermos (och även Siciliens) specialiteter är Arancina, friterade bollar av ris, oftast med en god fyllning av kött, mozzarella, skinka svamp eller andra godsaker. Denna rätt kommer har härstammar från 1200-talet då araberna kom till Sicilien. Denna rätt är inspirerad av en del arabiska rätter där man placerar en stor fat med kokt ris mitt på bordet. Man tar en näve ris och fyller den med kött, gör en boll och äter upp. Rätten vidareutvecklades under Fredrik II som älskade friterad mat och dessutom ville ha någon rätt som passade jakt och resor.
Namnet kommer från Arancia som betyder apelin på italienska och finns i två varianter, Arancina, som är den rundformade och feminina versionen från Palermo och Arancino/e som är den maskulina och konformade varianten från Catania.
Det finns även en söt variant som är den sicilianska motsvarigheten för lussebullar. Den 13 december 1646, blev det en riktigt stor snökaos i Palermo - vilket är otroligt sällsynt på Sicilien - som ledde till svält. Detta gav upphov till en version av Arancina som görs med Ricotta som symboliserar snö.
Nedan kommer de ställen som Foodadvisor (S02 E13) har besökt i Palermo.
Kommentarer