Kroppkakor - Recept

Då var det dags att prova laga kroppkakor hemma. Vad jag har förstått är kroppkakor lite av en vattendelare, vissa tycker så mycket om de och andra ogillar dem så starkt. För mig har kroppkakor en stark koppling till semester och ledighet,  i och med att jag passar på att äta dem när man är i Småland och man är där när man är ledig. En av de bästa kroppkakor jag har ätit var på en restaurang på Öland som vi besökte för ett par år sedan under påsken. 



Det blev följande recept från boken "Den stora matresan med Per Morberg". Detta var det första försöket och jag kände att degen blev alltför vattnig. Jag måste givetvis prova detta igen. 

Kroppkaka


NINNIS RROPPKAKOR

Ingredienser för 35-40 kroppkakor

7 kg rå vinterpotatis

300 g kokt pressad potatis

2-3 dl potatismjöl

1 rnsk salt

1/2 tsk askobinsyra


Fyllning

1 kg rimmat sidfläsk

5 gula lökar

ca 1/2 tsk salt

ca 1 1/2 tsk stötta kryddpepparkorn 


Så gör Du

Börja med fyllningen. Skär fläsket i små (1/2 cm) tärningar och finhacka löken. Tillsätt salt och kryddpeppar.


Skala och finriv potatisen. Pressa och krama ur all vätska och lägg lite i taget av i taget av potatisen i en ren kökshandduk vrid. Fortsätt med resten så att potatisen blir helt torr. Det är viktigt, annars riskerar kroppka koma att falla isär under kokningen.


Blanda potatisrivet potatismjöl (den kokta pressade potatisen Tillsätt salt askorbinsyra och rör ihop till en smidig deg. 


Forma i önskad storlek fyll dem med fläskblandningen. Krama ihop bollarna ordentligt så att det inte blir någon luft i dem, annars kan de spricka. Lägg

dem i kokande lättsaltat vatten i en stor kastrull och sjuda dem (inte koka) i 50-60 minuter efter det att den sista är kroppkakornå kall grädde och/eller en bit kallt smör.


Kroppkakor kan frysas efter kokningen. Värm dem upptining i kokande saltat vatten eller dela dem och stek dem i smör.


Kommentarer