Kronärtskocksrisotto - Recept

Risotto ai carciofi e fontina

Idag var det dags att prova kronärtskocksrisotto. Med tanke på att rensa kronärtskockor innebär en del jobb har jag dragit mig för att prova detta men idag var det äntligen dags.... Jag gjorde även en grönsaksbuljong på allt som blev över och använde det i risotton. 

Kronärtskocksrisotto, tallrik


Ingredienser 

350 g Carnaroli-ris 

5 st kronärtskockor

1 st schalottenlök 

20 g smör

1 dl mjölk

1 l grönsaksbuljong 

1 dl vitt vin 

Riven parmesan, olivolja, salt och peppar

Kronärtskocksrisotto


Så gör Du 

Skala och ta bort de yttersta delen av kronärtskockorna. Dela mitten av kronärtskockorna i 4 och lägg de i en skål med citronvatten. 

Lägg en stekpanna på låg värme. Lägg i smöret, därefter mjölken och parmesanosten och rör om tills allt smälter till en krämig konsistens. Stäng av värmen och låt den stå på eftervärmen. 

Hacka schalottenlöken och stek i en djup stekpanna med lite olja. Hacka och lägg i därefter kronärtskockorna och steka i ca 5 minuter. Salta och peppra i slutet. 

Häll i riset och stek det i ca 3 minuter. Häll i vinet och låt alkoholen försvinna. Häll i buljongen lite åt gången (ca 1 dl varje gång) och rör om tills riset har dragit till sig all buljong. Fortsätt så tills du har använt hela buljongen. 

Låt riset vila 2-3 minuter innan servering. 

Kronärtskocksrisotto

Kronärtskocksrisotto


Kommentarer