Pasta e fagioli
Här kommer recept på en otroligt god och höst/vinterpasta som blev riktigt god. Jag var lite skeptiskt på grund av bönorna men de blev väldigt goda. Min version blev lite mer som en pasta och inte en soppa. Receptet kommer ifrån boken Santambrogio-Öberg/Äkta italiensk pasta (S 82.).
Ingredienser
2 dl borlottibönor
150 g rå salsiccia
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st morot
1/2 selleristjälk
2 stora potatisar
1 mskd olivolja
1 rosmarinkvist
2 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
2 st lagerblad
1 krm torkad peperoncion
2 dl mezze maniche
1 smk hackad persilja
1 tsk oregano
Så gör Du
Blötlägg torra bönor i kallt vatten i en rymlig kastrull i minst 12 timmar, byt vatten ett par gånger.
Slå av blötläggningsvattnet och koka dem i riktigt och koka dem i osaltat vatten i ca 1 timme
Snitta upp Salsiccian och ta ur köttet och forma dem till köttbullar.
Skala och finhacka lök, vitlök, morot, selleri och chili. Skala och skär potatisen i mellanstora tärningar.
Värm upp olivoljan på medelvärme i en rymlig kastrull. Lägg i rosmarinkvisten och fräs köttbullarna tills fettet börjar smälta.
Lägg i de hackade grönsakerna och potatisbitarna och låt dem fräsa med i några minuter. När dem har fått färg, häll i tomatpuré och rör om väl.
Häll i de kokta avrunna bönorna och täck med vatten. Salta och peppra och tillsätt lagerblad och peperoncino. Låt dem puttra under lock i ca 10 minuter.
Häll hälften av soppan i en bunke och mixa med en stavmixer.
Servera soppan varm med finhackad vitlök, persilja torkad oregano.
Kommentarer