Pasta med borlottibönor - Recept

Pasta e fagioli

Här kommer recept på en otroligt god och höst/vinterpasta som blev riktigt god. Jag var lite skeptiskt på grund av bönorna men de blev väldigt goda. Min version blev lite mer som en pasta och inte en soppa. Receptet kommer ifrån boken Santambrogio-Öberg/Äkta italiensk pasta (S 82.). 

Pastasoppa med borlottibönor


Ingredienser 

 2 dl borlottibönor

150 g rå salsiccia

1 st gul lök

1 st vitlöksklyfta

1 st morot

1/2 selleristjälk

2 stora potatisar

1 mskd olivolja 

1 rosmarinkvist

2 msk tomatpuré

salt och svartpeppar

2 st lagerblad 

1 krm torkad peperoncion

2 dl mezze maniche

1 smk hackad persilja

1 tsk oregano


Så gör Du

Blötlägg torra bönor i kallt vatten i en rymlig kastrull i minst 12 timmar, byt vatten ett par gånger.

borlottibönor, kastrull


Slå av blötläggningsvattnet och koka dem i riktigt och koka dem i osaltat vatten i ca 1 timme


Snitta upp Salsiccian och ta ur köttet och forma dem till köttbullar.

Skala och finhacka lök, vitlök, morot, selleri och chili. Skala och skär potatisen i mellanstora tärningar.

Salsiccia, stekpanna

Värm upp olivoljan på medelvärme i en rymlig kastrull. Lägg i rosmarinkvisten och fräs köttbullarna tills fettet börjar smälta.


Lägg i de hackade grönsakerna och potatisbitarna och låt dem fräsa med i några minuter. När dem har fått färg, häll i tomatpuré och rör om väl.

Lök, stekpanna


Häll i de kokta avrunna bönorna och täck med vatten. Salta och peppra och tillsätt lagerblad och peperoncino. Låt dem puttra under lock i ca 10 minuter. 

potatis, morötter, selleri, stekpanna

Bönor, mixerbunke, stavmixer


Häll hälften av soppan i en bunke och mixa med en stavmixer. 


Servera soppan varm med finhackad vitlök, persilja torkad oregano. 

Pasta med borlottibönor

Pasta med borlottibönor

Pasta med borlottibönor



Kommentarer