Parmigiana
Detta är en rätt som kommer ursprungligen från södra Italien men nu kan man hitta den lite här och var i Italien.
Namnet Parmigiana kommer ifrån Parmiciana som är ett sicilianskt ord och betyder fönsterluckor, vilket troligtvis syftar på det sätt man lägger skivor av potatis, aubergine osv. ovanpå varandra i formen.
Ingredienser
1,5 kg potatis
500 g Scamorza-ost
40 g riven ost
15 g rosmarin
15 g timjan
olivolja, salt och peppar
Så gör Du
Sätt på ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor med hjälp av en mandolin. Lägg potatisen i kallt vatten.
Hacka rosmarin och timjan. Riv osten grovt med ett rivjärn.
Lägg ett lager med potatis och därefter ett lager med ost och örter. Bygg tre lager på det sättet. Droppa lite olivolja på toppen. Stäng formen med hjälp av aluminiumfolie.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Ta bort aluminiumfolien och grädda i ca 10-15 minuter så att den får en fin färg. Ta ut formen från ugnen och låt den vila ett par minuter. Nu kan du servera den.
Kommentarer