Parmigiana di patate con Scamorza - Recept

Här kommer ytterligare ett recept från GialloZafferano.com. Parmigiana di Mellanzane, alltså samma rätt med aubergine som huvudingrediens är väldigt vanligt i södra Italien men just denna variant med potatis har jag inte tidigare sett någonstans. 

Parmigiana con Scamorza


Parmigiana 

Detta är en rätt som kommer ursprungligen från södra Italien men nu kan man hitta den lite här och var i Italien. 

Namnet Parmigiana kommer ifrån Parmiciana som är ett sicilianskt ord och betyder fönsterluckor, vilket troligtvis syftar på det sätt man lägger skivor av potatis, aubergine osv. ovanpå varandra i formen.

Ingredienser 

1,5 kg potatis

500 g Scamorza-ost

40 g riven ost

15 g rosmarin

15 g timjan

olivolja, salt och peppar


Så gör Du

Sätt på ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor med hjälp av en mandolin. Lägg potatisen i kallt vatten. 

Hacka rosmarin och timjan. Riv osten grovt med ett rivjärn. 

Lägg ett lager med potatis och därefter ett lager med ost och örter. Bygg tre lager på det sättet. Droppa lite olivolja på toppen. Stäng formen med hjälp av aluminiumfolie. 

Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Ta bort aluminiumfolien och grädda i ca 10-15  minuter så att den får en fin färg. Ta ut formen från ugnen och låt den vila ett par minuter. Nu kan du servera den. 

Kommentarer