Charkuterier från Toscana

 Här kommer några vanliga kombinationer från Toscana

Korv på börd


Salsiccia Stracchino

Detta är en kombination av salsiccia (italiensk färsk korv) och stracchino (en mjuk, mild ost). Används ofta som pålägg på bröd men även i rätter som pizza, pasta.


Arrosticini

Ett traditionellt spett med lammkött från regionen Abruzzo. Arrosticini görs med små kuber av får- eller lammkött som grillas på spett och oftast kryddas med bara salt. De lagas traditionellt över en speciell långsmal grill som kallas "fornacella". Serveras ofta med bröd doppat i olivolja och ett glas rött vin.


Rigatino

Detta är en toskansk variant av pancetta (fläsk, ofta rimmat och torkat). Liknar guanciale, men är oftast magrare och används i rätter som pasta all’amatriciana eller carbonara.

Kan grillas, stekas eller ätas rå i tunna skivor som pålägg.


Fegatello

En klassisk toskansk kötträtt där fläsklever lindas in i nätfett (caul fat) och kryddas med fänkål, vitlök och örter innan den grillas eller steks.

Kommentarer