Allt började med en ask körsbärstomater. Jag satt på flyget mot Tbilisi och hade precis tagit en tugga av den inplastade smörgås som serverades ombord. Från ingenstans räcktes en ask körsbärstomater fram och någon sade något i stil med den här mackan är så torr, så du behöver något att få ner den med, och sedan blickade mot tomaterna. Det var paret som satt bredvid mig som ville bjuda mig. Jag hade hört talas om den georgiska gästvänligheten, men blev ändå överraskad över att få uppleva den redan innan jag ens satt min fot i landet. Jag tackade och tog ett part tomater som också var otroligt goda. Så började vårt samtal som pågick resten av flygresan.
Det visade sig att paret, Diana och Nika Vacheishvili, drev en vingård med tillhörande bed & breakfast, i en av Georgiens vinregioner. De hade en akademisk bakgrund inom helt andra områden, men hade för ungefär tio år sedan valt att satsa på vinproduktion och gästverksamhet.
Jag passade på att ta fram min lista över vingårdar som jag var intresserad av att besöka, och de hjälpte mig förstå vad varje vingård fokuserade på och vad man kunde förvänta sig där. Jag fick även tips om några andra som inte fanns med på min lista. När jag frågade om deras egen vingård avslöjade de blygsamt att de också erbjuder vinprovningar och möjligheter till övernattning.
Detta trevliga möte ledde till ett besök på familjen Vacheishvili:s vineri, och det blev en otroligt lyckad upplevelse. Två dagar senare anlände vi efter en 1,5 timmes bilfärd från Tbilisi. Där möttes vi av en idyllisk plats som kombinerade BnB-/hotellverksamhet med ett vineri.
Vi provade fem olika viner och avslutade med en Chacha – Georgiens traditionella destillerade druvbrännvin, ungefär som grappa i Italien.
![]() |
Vinprovning |
Vi fick även otroligt gott bröd och en ostbricka med många godsaker och färsk frukt under provningen.
Ostrbricka |
Chacha |
Tillverkning av Chacha |
Medan jag skulle skriva detta inlägg, snubblade på en del artiklar som vingården som man kan läsa en kort sammanfattning om här.
Kommentarer