Gattò di patate e carciofi con scamorza e timo
Jag hörde talas om denna rätt när jag var i Napoli men jag lyckades tyvärr inte prova den då. Gattò di patate (eller gâteau di patate som det ibland stavas) är en napolitansk klassiker som föddes på 1700-talet, när franska kockar kom till Neapel under bourbonernas tid. Det franska ordet gâteau betyder “kaka” och i mötet mellan det franska hovets elegans och den napolitanska hemmaköksvärmen skapades något helt eget: en “potatiskaka” fylld med ost, ägg och ibland skinka eller grönsaker.
Ingredienser
800 g potatis
4 kronärtskockor (eller frysta hjärtan)
50 g riven parmesan
80 g scamorza (eller mozzarella)
1 matsked torkad timjan
100 ml mjölk
1 ägg
Smör till formen
Ströbröd till ytan
Olivolja, muskotnöt, salt och peppar
Så gör du
Koka potatisen i ca 15 min eller tills den är mjuk, skala och mosa den med varm mjölk och smör till en krämig puré.
Förbered kronärtskockorna: skär bort de yttre bladen, dela "hjärtan", den mittersta delen, i bitar. Lägg dem i citronvatten (kallt vatten med några droppar citronsaft).
Fräs dem i 2 tsk olivolja med några timjanblad, salt och peppar.
Blanda ihop potatispurén med ägg, parmesan och de stekta kronärtskockorna.
Smörj en ugnsform, strö lite ströbröd i botten och häll i hälften av blandningen. Lägg på tärnad scamorza-ost, täck med resten av potatissmeten.
Strö över lite extra parmesan och ströbröd ovanpå. Ringla över lite olivolja.
Grädda i 200°C i cirka 25-30 minuter tills ytan är gyllene och krispig.
Låt stå några minuter
servera ljummen med en enkel grönsallad.
Denna rätt är perfekt en kall kväll med ett glas vitvin gärna från Kampanien.
Kommentarer