Italiensk potatiskaka med kronärtskockor och Scamorza-ost - Recept

Gattò di patate e carciofi con scamorza e timo

Jag hörde talas om denna rätt när jag var i Napoli men jag lyckades tyvärr inte prova den då. Gattò di patate (eller gâteau di patate som det ibland stavas) är en napolitansk klassiker som föddes på 1700-talet, när franska kockar kom till Neapel under bourbonernas tid. Det franska ordet gâteau betyder “kaka” och i mötet mellan det franska hovets elegans och den napolitanska hemmaköksvärmen skapades något helt eget: en “potatiskaka” fylld med ost, ägg och ibland skinka eller grönsaker.

En portion gattò di patate, en italiensk potatisgratäng med ost, serverad på en vit tallrik tillsammans med en klick kokt spenat. Rätten har en gyllenbrun, krispig yta och en mjuk insida.

Rätten blev snabbt en del av det napolitanska köket, en slags hyllning till potatisen som på den tiden var en ganska ny ingrediens i Italien. I dag finns det många varianter av denna rätt: vissa med mortadella, andra med mozzarella, och så den här varianten med kronärtskockor, scamorza och timjan, alltså en lite elegantare tolkning. Här kommer ett recept från tidningen Giallozafferano.

Två överlappande sidor från det italienska matmagasinet Giallo Zafferano. På omslaget står texten "la cucina nelle tue mani" och "100 ricette inedite". Den synliga artikeln visar recept på "Ciambella di riso" och "Gattò di patate e carciofi con scamorza e timo", med bilder av en ringformad risrätt och en gratängbit serverad på vitt porslin.

Ingredienser

  • 800 g potatis

  • 4 kronärtskockor (eller frysta hjärtan)

  • 50 g riven parmesan

  • 80 g scamorza (eller mozzarella)

  • 1 matsked torkad timjan

  • 100 ml mjölk

  • 1 ägg

  • Smör till formen

  • Ströbröd till ytan

  • Olivolja, muskotnöt, salt och peppar

Så gör du

  1. Koka potatisen i ca 15 min eller tills den är mjuk, skala och mosa den med varm mjölk och smör till en krämig puré.

  2. Förbered kronärtskockorna: skär bort de yttre bladen, dela "hjärtan", den mittersta delen, i bitar. Lägg dem i citronvatten (kallt vatten med några droppar citronsaft).

  3. Fräs dem i 2 tsk olivolja med några timjanblad, salt och peppar.

  4. Blanda ihop potatispurén med ägg, parmesan och de stekta kronärtskockorna.

  5. Smörj en ugnsform, strö lite ströbröd i botten och häll i hälften av blandningen. Lägg på tärnad scamorza-ost, täck med resten av potatissmeten.

  6. Strö över lite extra parmesan och ströbröd ovanpå. Ringla över lite olivolja.

  7. Grädda i 200°C i cirka 25-30 minuter tills ytan är gyllene och krispig.

  8. Låt stå några minuter

  9. servera ljummen med en enkel grönsallad.

Denna rätt är perfekt en kall kväll med ett glas vitvin gärna från Kampanien. 



En portion gattò di patate, en italiensk potatisgratäng med ost, serverad på en vit tallrik tillsammans med en klick kokt spenat. Rätten har en gyllenbrun, krispig yta och en mjuk insida.

Kommentarer