Risotto al Ragusano - Recept

Idag var det dags att prova ett sicilianskt recept, Risotto al Ragusano, som är ganska lik Risotto Al Cerasuolo. Detta recept kommer ifrån en kokbok jag köpte på Sicilien, Sicilia La cucina di casa Planeta.  Boken innehåller familjerecept från Planeta, en av de stora vintillverkarna på ön. Jag köpte boken efter en fantastisk vinprovning på vingården.  Jag drömmer tillbaka, till juni 2019 och den fantastiska resa vi hade till Sicilien... vingården där vi provade fantastiska viner, tomater, pålägg och oliver som de odlade på gården och pratat om mat och vin i timmar.

Risotto, tallrik, basilika, tomater

Ragusano

Ragusano är en italiensk ost gjord på komjölk och kommer ifrån en ort på Sicilien som helter Ragusa. 

Ingredienser

400 g risottoris
250 g Ragusano-ost
2 dl vitt vin
2 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
1 kvist rosmarin
Jungfruolja
salt
svart peppar


Såhär gör du

Hacka selleri och morötterna. Spara ett glas vin och värm upp resten av vinet  tillsammans med morötterna och sellerin med lite salt i en kastrull. Låt blandningen sjuda i 20 minuter.

Hacka löken i tunna skivor. Häll lite olivolja i en stekpanna och steka löken tillsammans med lagerblad och rosmarin.

När löken har fått färg, ta bort rosmarinen och häll i riset i stekpannan och stek den i ett par minuter.

Häll i ett glas kallt vin och rör om riset. Fortsätt processen ett par gånger tills 2/3 av vätskan har försvunnit. Häll i morötterna och sellerin. Ta bort riset från värmen, tillsatt Raguzano-osten och rör om försiktigt. Smaka av med salt och peppar.








Kommentarer