Nika Vacheishvili’s Marani
Bara cirka 90 km från Tbilisi, i Shida Kartli-regionen nära Gori, ligger Nika Vacheishvili’s Marani (vinkällare). Nika Vacheishvili’s Marani är en vin- och gästvärdsidyll i Atenidalen, ett landskap präglat av vulkaniska klippor, historiska terrasser och lummig skönhet.
| Nika Vacheishvili’s vinkällare |
Bakgrund & utveckling
Initiativet började omkring 2013, då Nika Vacheishvili anlade en vingård och en liten vinkällare. År 2016 byggdes det en sexrumsgäststuga. Med stöd från EU4Business och EIB utökades detta 2018 till ett hotell med 13 rum. Efterfrågan från gäster ökade och hotellet expanderade ytterligare till cirka 19 rum. När pandemin slog till 2020, blev de tvungna att stänga under en längre period. För att klara sig ekonomiskt började familjen producera och sälja egen ost, marmelader, kompotter och honung. Detta initiativ breddade deras erbjudande utöver vinet.
(läs mer på georgianholidays.com och eu4georgia.eu)
Filosofi och produkter
Familjen Vacheishvili:s vision handlar om att återuppliva och utveckla Ateni-dalens agrarkultur och traditioner. Vinerna framställs från små, noggrant skötta vingårdar och med traditionella metoder. Deras produktion ligger på ca 3 000 till 5 000 flaskor per år och är främst för lokala besökare. Som Diana Bolotashvili uttrycker det: “vi skämtar ofta om att vårt vin flyger inte utomlands, det är människor som flyger hit för att smaka det” (läs mer på eu4business.eu)
Mer än bara vin producerar de också ost i flera varianter (även vin- och honungslagrad ost), honung och planerar att introducera torkade frukter, marmelader och andra hantverksprodukter med hög kvalitet. (läs mer på georgianholidays.com och eu4georgia.eu)
De avser också att bygga en utställningslokal och arrangera en sommarskola med fokus på traditionellt jordbruk och vinframställning – allt en del av en större vision att kombinera historia, utbildning och framtidens landsbygdsutveckling (läs mer på cbw.ge )
| Familjen Vacheishvili |

Kommentarer