Hemlagad bearnaisesås - Recept

Äntligen var det dags att prova laga bearnaisesås hemma. Jag har funderat på detta väldigt länge och det var alltid någonting som kom i vägen eller jag hoppade över hemlagad bearnaisesås till mina middagar för att jag hade mycket annat vid sidan av och jag var rädd för att bearnaisesåsen skulle skära sig. Men den här gången vågade jag lagade den inför en spontan middag. Jag hade dessutom expert hjälp och därför kände mig ganska trygg.

Här kommer mitt recept på hemlagad bearnaisesås:

Ingredienser
½ gul lök
1 msk vinäger
3 äggulor
250 gram smör
1 krm torkad dragon
Salt
vitpeppar


Finhacka den gula löken, lägg lök, vitpeppar, vinäger och dragon i en liten kastrull. Rör om på värme och låt blandningen kokas ner till en tredjedel.
Smält smöret på svag värme och låt svalna.

Ta av kastrullen från värmen och sila vätskan och låt bladningen svalna.
Sätt kastrullen i en större kastrull med varmt vatten i men låt vattnet inte koka. Tillsätt äggulorna, samtidigt som du vispar kraftfullt. Vispa tills såsen har tjocknat och blivit krämig.

Häll sakta ned smöret i såskastrullen, börja med att droppa i smöret och se till att såsen inte skär sig och vispa kraftfullt under tiden.
Vispa tills såsen har fått en bra konsistens. Krydda såsen med peppar, salt, finhackad dragon.

Jag kände att löken inte var riktigt finhackade så använde mixerstav för att få löken bli riktigt fint.

Jag fick min första inspiration från recept på ENKEL BEARNAISESÅSarla.se och Hemgjord bearnaisesås på tasteline.com.

Jag hittade även en hemsida som handlar endast om bearnaisesås: Bearnaisesas.se. Där finns följande recept och lite tips på hur man kan rädda situationen.





Kommentarer