Helt av en slump hamnade jag i detta museum när skulle ta en promenad och kolla runt i centrala Aten. Gastronomi-museum har en mysig lokal från 1900-talet som är helrenoverad och fräscht. "Museum" är kanske ett tungt ord för att beskriva det men det är definitivt värt att besöka det. Det finns endast ett fåtal rum, så tro inte att du kommer att tillbringa hela förmiddagen för att se olika föremål. I rummen finns stora foton som visar klosterlivet och hur munkarna använder de köksredskap som finns i rummet hur de tillagar sin mat (se Gastronomi-museum på Tripadvisor).
Det finns också en butik på andra våningen där man kan köpa med sig ekologiska produkter eller vissa produkter som tillverkas av munkarna. Inne på gården finns en mysig uteservering skuggad av stora vita paraplyer och på gården finns krukväxter och doftande örter. Man kan med fördel ta en kopp kaffe, en drink med tilltugg eller en hel måltid inspirerad av klosterlivet där. När det gäller maten finns två alternativ för för-, huvud- och efterrätt och maten var vällagad och i stil med det som tillverkas av munkarna.
Som tur som besökte vi museet när en av grundarna, Konstantinos Matsourdelis kunde ta emot oss och berättade om klosterlivet, munkarnas syn på maten, hur de tillverkar sina råvaror och mycket annat. Han berättade även en hel del om museet och mycket om mat och sina erfarenheter. Man kunde se att han verkligen brinner för det han gör och matlagning. Jag var där ganska sen på en söndagskväll och de inte hade så många gäster vid det laget så vi kunde prata en hel del om allt. Jag märkte även att kocken försökte tjuvtitta för att se hur vi reagerar när vi äter maten. Han kom och pratade med oss en stund efter att han serverade sista rätten. Det kändes som om man hade blivit bjuden på mat av bra kvalitet hemma hos en grekisk familj.
Gastronomi-museet är stängd bara en dag i veckan, måndag, och serverar kaffe från 10:00, måltider från lunchtid till 09:00, och drycker förrän efter midnatt. Det är ett väldigt trevligt stället och jag kommer definitivt besöka det om jag hade vägarna förbi Aten igen.
Det finns också en butik på andra våningen där man kan köpa med sig ekologiska produkter eller vissa produkter som tillverkas av munkarna. Inne på gården finns en mysig uteservering skuggad av stora vita paraplyer och på gården finns krukväxter och doftande örter. Man kan med fördel ta en kopp kaffe, en drink med tilltugg eller en hel måltid inspirerad av klosterlivet där. När det gäller maten finns två alternativ för för-, huvud- och efterrätt och maten var vällagad och i stil med det som tillverkas av munkarna.
Som tur som besökte vi museet när en av grundarna, Konstantinos Matsourdelis kunde ta emot oss och berättade om klosterlivet, munkarnas syn på maten, hur de tillverkar sina råvaror och mycket annat. Han berättade även en hel del om museet och mycket om mat och sina erfarenheter. Man kunde se att han verkligen brinner för det han gör och matlagning. Jag var där ganska sen på en söndagskväll och de inte hade så många gäster vid det laget så vi kunde prata en hel del om allt. Jag märkte även att kocken försökte tjuvtitta för att se hur vi reagerar när vi äter maten. Han kom och pratade med oss en stund efter att han serverade sista rätten. Det kändes som om man hade blivit bjuden på mat av bra kvalitet hemma hos en grekisk familj.
Gastronomi-museet är stängd bara en dag i veckan, måndag, och serverar kaffe från 10:00, måltider från lunchtid till 09:00, och drycker förrän efter midnatt. Det är ett väldigt trevligt stället och jag kommer definitivt besöka det om jag hade vägarna förbi Aten igen.
Kommentarer