Bozghorme - Recept

Jag blev bjuden på rätt som, i min värld var helt ny, och är specialitet i provinsen Kerman. Den var väldigt god. Denna rätt är klassad som gryta men i min värld var det mer som en soppa. Men serverar börd eller saffransris till Bozghorme.


Ingredienser
1 Kg lammbröst2 stora lökar, finhackade4 msk smör2 köttbuljongtärningar1 dl vatten½ tsk salt¼ tesked peppar1 dl yoghurt½ tsk saffran1 tsk torkad mynta½ dl skalade och hackade valnötter1 msk smör
Knäck bröstbenen med ett kraftigt slag av en slaktarkniv. Fräs löken i 3 msk smör tills de är gyllenbruna. Lägg köttet och bryn på alla sidor. 

Lägg buljong, kokande vatten, salt och peppar i en gryta och låt sjuda på svag värme tills köttet är mört (ca 2 timmar). Blanda några matskedar av den heta buljongen i yoghurten för att värma upp den innan du häller i den i köttet. Rör i saffran. låt sjuda ytterligare 15 minuter under lock.
Precis innan servering, fräs myntan i 1 msk smör och strö dem över köttet. Strö hackade valnötter över. 

Kommentarer