Chicken Masala

Idag blev jag bjuden på en supergod gryta. Det blev Chicken Masala som är en indisk, Pakistansk-inspirerad gryta där chicken tikka kombinerats med masalasås och tillhör det så kallade fusion cuisine, fusion cuisine,  anpassat för västerländska smakprefrenser. Rätten består av kycklingfilébitar i en orangebrun sås och innehåller oftast, tomat, gräddfil, cashewnötter, citronsaft, chili och en del milda kryddor såsom nejlika, ingefära och koriander (Läs mer på Wikipedia)
Chicken Masala
Chicken Masala
Chicken Masala
Chicken Masala

Här kommer ett recept från ICA, Chicken Tikka Masala.
Ingredienser
Portioner: 4
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
600 g kycklingbröstfilé
1 msk riven ingefära
1 msk olja
salt
500 g krossade tomater
1 påse tikka masala kryddmix (à 40 g)
1 dl matyoghurt (10%)
1 1/2 dl matlagningsgrädde

Till servering
ris eller annat gryn

Gör så här
Skala och skiva lök, vitlök och morot. Skär kycklingen i grova bitar. Skala och riv ingefäran.
Bryn kyckling, lök, vitlök och morot i oljan i en gryta eller stekpanna. Krydda med salt och ingefära.
Tillsätt tomater och kryddmix. Låt koka under lock ca 10 minuter.
Plocka upp kycklingen ur grytan och lägg åt sidan. Mixa såsen jämn med stavmixer eller i matberedare. Rör ner yoghurt och grädde. Lägg tillbaka kycklingen i såsen och koka ytterligare ca 2 minuter.
Till servering: Servera med kokt- ris eller annat gryn.

Kommentarer