Drikestips till plockmat - Thaimat

Här kommer en sammanfattning av ett informationsblad som jag fått från Systembolaget.

Thaimat-rätterna kan vara både milda och heta, till exempel spett med jordnötssås, currymarinerad fläskfile, chiliwokade grönsaker, nudlar vända i sesamolja och koriander. Här blandas grundsmakerna syra, sötma, sälta och umami.

PASSANDE DRYCK:
Veteöl med sin låga beska och syrliga smak är ett bra val. Egen kolsyra dämpar hettan och syrligheten gör att maten känns lite sötare.

Ljus legeröl med liten beska. Hettan och sötman i maten gör att beskas blir tydligare i ölet. Därför är det bra med ett öl med en beskaklocka på max 4. Ölet behöver alltså Inte smaka så mycket när det kombineras till thaimat.

Vitt vin med sötma. För den som vill dricka vin är ett vitt vin med sötma att föredra (klocka mellan 4-6). Sötman lindrar hettan, och hettan i maten drar ner sötman i vinet. Rött vin till thaimat är svårt. Alkoholen förstärker hettan i maten och hettan i maten förstärker alkoholen och strävheten.

Kommentarer