Här kommer en sammanfattning på en intressant intervju som Meny i P1 gjorde med Vinägerfabriken i Malmö (länk till programmet).
Det är mycket intressant att han använder vinäger för att justera smakerna istället andra ämnen, t ex socker eller fett. Man kan t ex höja smakerna i en smaklös gryta med lite vinäger. Samma gäller även platta såser som kan bli betydligt komplexare med lite vinäger. Man kan t ex ”rappa på” lite Balsamicovinäger innan man rostar rotfrukter i ugnen. Balsamico innehåller fruktsocker som ger en härlig karamelliserad yta på rotfrukterna.
Man kan även använda vinäger i desserter då får man en intressant sötma. Ett annat alternativ är att koka ner vinäger och reducera den till en sirapliknande konsistens. Eller vända lite äpplen eller plommon med lite råsocker i pannan och dra på vinägern eller servera dem till lite vaniljglass.
Det är mycket intressant att han använder vinäger för att justera smakerna istället andra ämnen, t ex socker eller fett. Man kan t ex höja smakerna i en smaklös gryta med lite vinäger. Samma gäller även platta såser som kan bli betydligt komplexare med lite vinäger. Man kan t ex ”rappa på” lite Balsamicovinäger innan man rostar rotfrukter i ugnen. Balsamico innehåller fruktsocker som ger en härlig karamelliserad yta på rotfrukterna.
Man kan även använda vinäger i desserter då får man en intressant sötma. Ett annat alternativ är att koka ner vinäger och reducera den till en sirapliknande konsistens. Eller vända lite äpplen eller plommon med lite råsocker i pannan och dra på vinägern eller servera dem till lite vaniljglass.
Kommentarer