Här kommer en sammanfattning på en intressant intervju som Meny i P1 gjorde med Malmös Vinägerfabrik (lyssna på så gör du enkelt vinäger hemma).
I utkanten av Malmö i en lokal på 80 kvm finns en gammal Malmös Vinägerfabrik. Andreas Malmgren är kocken som blev intresserad av vinäger och tillsammans med Alexander Zinnert startade han vinägertillverkning 2010. Med vinäger kan man uppnå väldigt komplexa smaker och användningsområden är mer än bara sallad. Andreas har jobbat i Köpenhamn för en matentreprenör som startade ett litet mikrobryggeri där de provade olika typer av vinäger och bryggde vinäger. Man kan ha olika typer av vinäger i olika typer av maträtter, t ex i en rätt med rödbeta, kan man använda mycket annat än äppelcidervinäger. Ett kandidat för detta är körsbärsvinäger.
För att göra vinäger behövs en alkoholhaltig drick, t ex äppelcider, flädervin och dylikt. För att tillverka vinäger kan man antingen tillsätta den s.k. vinägermoder eller låta samma typ av organism som finns i luften starta samma process under en väldigt längre tid. Vinägermoder är ofiltrerad och opastöriserad vinäger. Det är en levande kultur som består av ättiksbakterier. Under processen håller man temperaturen konstant runt 26-28 grader. Temperatur är en väldigt viktigt faktor i processen. Tillverkning av vinäger kan göras mellan sju dagar till tre veckor och längre tid gör att man får komplexare smak. Efter tillverkningen brukar vinägern lagras på fat i tre månader och därefter brukar den pastöriseras och friteras.
I utkanten av Malmö i en lokal på 80 kvm finns en gammal Malmös Vinägerfabrik. Andreas Malmgren är kocken som blev intresserad av vinäger och tillsammans med Alexander Zinnert startade han vinägertillverkning 2010. Med vinäger kan man uppnå väldigt komplexa smaker och användningsområden är mer än bara sallad. Andreas har jobbat i Köpenhamn för en matentreprenör som startade ett litet mikrobryggeri där de provade olika typer av vinäger och bryggde vinäger. Man kan ha olika typer av vinäger i olika typer av maträtter, t ex i en rätt med rödbeta, kan man använda mycket annat än äppelcidervinäger. Ett kandidat för detta är körsbärsvinäger.
För att göra vinäger behövs en alkoholhaltig drick, t ex äppelcider, flädervin och dylikt. För att tillverka vinäger kan man antingen tillsätta den s.k. vinägermoder eller låta samma typ av organism som finns i luften starta samma process under en väldigt längre tid. Vinägermoder är ofiltrerad och opastöriserad vinäger. Det är en levande kultur som består av ättiksbakterier. Under processen håller man temperaturen konstant runt 26-28 grader. Temperatur är en väldigt viktigt faktor i processen. Tillverkning av vinäger kan göras mellan sju dagar till tre veckor och längre tid gör att man får komplexare smak. Efter tillverkningen brukar vinägern lagras på fat i tre månader och därefter brukar den pastöriseras och friteras.
Kommentarer