Risotto zucca e gorgonzola
Pumpan med den orangea färgen och söta smaken är en av anledningar till att man längtar efter hösten. Risotto alla zucca är en av de klassiska italienska rätter som hör hösten till och Risotto med pupa och Gorgonzola är en nyare variant på samma rätt. Den är väldigt smakrik och är krämig i konsistensen. Denna rätt kan med fördel serveras under Halloween.
Ingredienser
3,5 dl Carnaroli-ris (Risotto-ris)
30 g Smör
100 g stekt lök
1 l grönsaksbuljong
en kvist rosmarin
600 g Pumpa
0,2 dl extra jungfruolja
170 g Gorgonzola-ost
5 dl vitt vin
svart peppar, fin salt
Så gör Du
Lägg 30 g smör i en stor gryta och låt smälta. Häll i hackad lök och sätt på låg värme så att löken blir gyllene.
Skala pumpan och rensa kärnhuset. Hacka pumpan i små kuber och stek med löken i ca 10 minuter.
Häll i riset och höj värmen. Efter ett par minuter häll i vinet och rör om. Häll i lite av buljongen och rör om tills den har absorberats. Fortsätt så tills du har använt hela buljongen och riset har blivit riktigt krämig. Ta av grytan från värme och häll i resten av smöret och osten under omrörning. Smaka av med Salt. Lägg på locket ett par minuter. Lägg upp riset på en tallrik och servera med lite rosmarin.
Kommentarer