Recept på italiensk fisksoppa gjord på torkad- eller lutfisk

Glöm allt man säger om lutfisk och hur otrevlig den kan vara. Här om dagen provade denna soppa gjord på lutfisk och en massa andra godsaker som gjorde att lutfisken växte i minga ögon. 

italiensk fisksoppa, tallrik

Receptet kommer ifrån mattidningen Giallozafferano. Man kan laga detta med lutfisk eller någon annan torrfisk som man lägger i blöt någon dag innan. 


Ingredienser

1 kg lutfisk

60 g torkad svamp

100 g krossade tomater

50 g urkärnade gröna oliver

4 st sardeller

1 st selleristjälk

1 st gullök

1 näve persilja

vinäger, extra jungfruolja, salt, svartpeppar



Lägg svampen i ljummet vatten. Skölj sardeller under vattenkranen och ta bort allt fiskben. Lägg de sedan i en blandning av vinäger och vatten och låt vila i ca 5 minuter. 


Ta bort fiskben från lutfisken och skär den sedan i kuber. Finhacka lök, morot och selleri och lägg i med 4 msk olja i en stekpanna(s.k. soffritto), och låt de kokas ihop i ca 5 minuter. Häll därefter i krossade tomater. Lägg sedan i fiskkuberna och låt dem koka i såsen i ca 5 minuter. Ta ut svampen och sardellerna och klämma ur vattnet och torka med hushållspapper. Hacka dem sedan och häll dem i såsen. Man kan med fördel sila av vattnet från svampen och hälla i såsen. Låt såsen koka på låg värme i ca 45 minuter. Skaka på stekpannan ett par gånger utan att röra om så att fiskbitarna håller sig hela. 



 

Kommentarer