Pici är en sorts pasta som i sin form är lik spaghetti men mycket tjockare. Denna pasta tillagas oftast färsk och kommer från Toscana.
Här kommer ett Pici-recept från Giallo Zafferano som jag provade ett tag sedan. Pastan blev bra och såsen blev otroligt god.
Ingredienser
Pasta deg
3 dl 00-mjöl
1,5 dl vatten
1 tsk olivolja
Tomatsås
400 g körsbärstomater
2 st sardeller
ett näve Basilika
20 g tomatpuré
1 st vitlöksklyfta
5 tsk olivolja
Ricotta-sås
2 dl Ricotta
25 g olivolja
citronzest från en halv citron
salt och svart peppar
Garnering
Citronzest av en halv citron
Basilika
svart peppar
Stek sardellerna i lite olivolja. Skär tomaterna i kvarter och stek i oljan. lägg locket på och låt sjuda i ca fem minuter.
Blanda citronzest, ricotta, olivolja, salt och peppar i en mixerbunke. Blanda väl med en stavmixer.
Knåda ingredienserna till en smidig deg. Vik ut degen med hjälp av en kavel till en 0,5 cm skiva. Skär den i 1cm bereda remsor. Rulla varje remsa till en rund och avlång band. Häll dem sedan i kokande vatten och koka i ca 3 minuter. Blanda sedan men tomatsåsen och toppa med Ricotta-sås och garnering.
Kommentarer