Detta recept kommer från boken Min skånska kokbok (Anna Billing) som i sin tur kommer ifrån Andreas Dahlgren på restaurang Bastard i Malmö. Tyvärr finns inte Bastard längre (se tidigare inlägg om restaurang Bastard).
Ingredienser
4 stor rotselleri
1 st purjolök
1 st potatis
150 g smör
5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
2 st lagerblad
5 dl mjölk
500 g färsk stenbitsrom
2 msk havssalt
kallt vatten
4 pocherade ägg
8 msk stenbitsrom / tångkaviar (vegetarisk)
gräslök
Så gör Du
Baka rotsellerin i ugnen på 170 grader i ca 1,5h. Låt den svalna och tärna potatisen. Skär purjolöken i skivor. Stek den mjuk med en klick smör. Lägg i potatistärningar och stek i några minuter. Tillsätt selleri, buljong och lagerblad. Koka upp och låt sjuda i ca 15 min.
Dra kastrullen från värmen. Ta bort lagerbladen. Tillsätt mjölk och mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar och servera med lite stenbitsrom ovanpå soppan.
Kommentarer