Scialiatelli con le zucchini in tanti modi
Här kommer recept på en otroligt god och somrig pasta som blev riktigt bra. Receptet kommer ifrån boken Santambrogio-Öberg/Äkta italiensk pasta (S 82.).
Ingredienser
400 g scialiatelli till fyra,
3 zucchini
1/4 dl ricotta eller philadelphia cream cheese
2 msk pinjenötter eller mandel
2 msk färskriven pecorino romano
1 vitlöksklyfta
5 mynta- eller basilikablad
1/2 msk olio extra vergine d'oliva
1/3 färsk röd chili
salt och nymalen svartpeppar
8 zucchiniblommor
salt och nymalen
svartpeppar
2 dl rapsolja till fritering
1 dl vetemjöl
3 dl iskallt bubbelvatten
några iskuber
Så gör Du
Koka upp pastavatten i en rymlig kastrull med lock, salta väl när det kokar (ca 1 liter vatten och 1 msk salt per 100 g pasta).
Skär en zucchini i tjocka skivor och koka dem i 8-10 minuter i vattnet. Ta upp med hålslev. I samma vatten kommer pastan att kokas.
Skär den resterande zucchinin i tunna skivor, max 1 cm. Lägg åt sidan. Mixa den kokta zucchinin med ricotta, pinjenötter, riven pecorino romano, vitlök, mynta och 1 msk olivolja.
Värm resterande olja, 2 msk, i en stekpanna och lägg i den finhackade chilin. (Uteslut chilin om du inte gillar starkt) Fräs zucchiniskivorna i olja tills de har fått färg, ca 10 minuter på medelhög värme.
Koka scialiatellin al dente i samma vatten som zucchiniskivorna kokade. Slå av vattnet. Blanda den nykokta pastan med zucchinikrämen. Toppa med den stekta zucchinin, lite mer finhackad chili, om så önskas, och riven pecorino romano.
Ta bort pistillen ur zucchiniblommorna. Salta och peppra inne i blomman och förslut dem.
Värm oljan på medelvärme i en stekpanna med lite högre kanter. Blanda mjölet med vatten och is. Doppa blommorna i blandningen.
Lägg en liten bit bröd i oljan, när det genast börjar bubblar runt brödet är oljan lagom varm för att fritera. Fritera några blommor i taget, vänd dem så att de blir gyllene runt om.
Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av. Servera
dem varma till zucchinipastan eller som förrätt.
Kommentarer